Smaki lata na upały Orzeźwiająca sałatka z jeżynowym dressingiem

Smaki lata na upały

Jeśli w upały często myślisz, że nie masz ochoty na jedzenie, to za moment szybko zmienisz zdanie. Asia @dietetykzesmakiem przygotowała dla Was 3 fantastyczne przepisy, które przyniosą orzeźwienie w gorący dzień, zachwycą smakiem i zadbają o Wasze zdrowie i kondycję skóry. Zapraszam dalej, a potem lećcie do kuchni 😉

Antyoksydacyjne gazpacho z morelami

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszenno – żytniego na zakwasie
  • 3-4 pomidory
  • 1 papryka
  • ½ pomarańczy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ocet winny
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 morele
  • kawałek czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • łyżeczka sezam
  • 30 g sera feta

 

Wykonanie:

Warzywną posypkę: jednego ogórka, morele i cebulę drobno pokrój, natkę posiekaj. Wymieszaj pokrojone składniki z pokruszonym serem feta oraz podprażonym sezamem.

Gazpacho: Do naczynia miksującego włóż porwany na mniejsze kawałki chleb, czosnek, pomidory, ogórka, paprykę, ocet winny, oliwę oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Całość zmiksuj na gładki krem. Gotowe gazpacho dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki by się schłodziło. Podawaj na zimno z warzywną posypką.

Arbuzowa lemoniada

Składniki:

  • 300 g schłodzonego arbuza
  • garść malin
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • kilka liści świeżej mięty
  • łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • woda
  • kilka kostek lodu

 

Wykonanie: Wszystkie składniki (poza wodą i kostkami lodu) zmiksuj, następnie dolej wodę, tak by uzyskać ulubioną konsystencję. Podawaj z kostkami lodu.

Orzeźwiająca sałatka z jeżynowym dressingiem

Składniki:

  • ulubiona sałata np. rzymska, lodowa
  • garść rukoli
  • kawałek czerwonej cebuli pokrojony w piórka
  • garść malin
  • kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • ser Halloumi
  • łyżka pestek dyni lub nasion słonecznika

 

Dressing:

  • garść jeżyn
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Dressing: wszystkie składniki zmiksuj na gładki sos. Możesz przetrzeć przez sitko, jeśli przeszkadzają Ci pestki jeżyn.

Sałatka: Na suchej patelni podpraż nasiona słonecznika lub pestki dyni. Gdy się zarumienią, przełóż do innego naczynia i odstaw. Tą samą patelnię posmaruj olejem lub oliwą. Ser Halloumi pokrój w plastry i podsmaż na patelni z obu stron, aż ser uzyska złoty kolor. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i układaj na talerzu, dodaj rukolę, cebulę, pomidorki koktajlowe. Na wierzch dodaj ugrillowany ser. Całość posyp malinami oraz nasionami. Gotową sałatkę polej przygotowanym wcześniej dressingiem.