
16 sty ZIMOWE NAPARY PEŁNE SMAKU I KORZYŚCI DLA SKÓRY
Dbając o kondycję skóry warto skupić się na jej nawilżaniu. Niezbędnym elementem jest oczywiście pielęgnacja przy użyciu skutecznych kosmetyków. Jednak, by skóra funkcjonowała prawidłowo i mogła w odpowiedni sposób reagować na zawarte w kosmetykach składniki konieczne jest jej optymalne nawilżanie od wewnątrz. Niestety okres jesienno – zimowy sprzyja wysuszeniu skóry. Niskie temperatury nie zachęcają nas jednak do regularnego picia wody, a stąd już prosta droga do przesuszonej skóry. Warto pamiętać, że wodę należy spożywać regularnie w ciągu dnia. Zaleca się, by dziennie wypijać 30 ml płynów na kg masy ciała. Idealnie, gdy większość tej zalecanej porcji stanowi woda jednak zdajemy sobie sprawę, że w chłodne dni zdecydowanie przyjemniej sięgnąć po ciepłą herbatę. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji naparów, które urozmaicą zimowe dni. W końcu dbanie o skórę ma być nie tylko przyjemne, ale również smaczne 🙂
Herbata malinowa z pomarańczą
Składniki:
- garść malin (wcześniej rozmrożonych) lub dobrej jakości herbata malinowa
- 2 plastry pomarańczy (jeśli nie masz dostępu do wersji BIO, najlepiej obierz pomarańczę ze skórki)
- 2-3 plasterki imbiru
- kilka listków świeżej mięty
- opcjonalnie łyżeczka miodu (gdy napar przestygnie do temperatury 40 stopni)
Rozgrzewająca herbata hibiskusowa z rozmarynem
Składniki:
- saszetka herbaty hibiskusowej lub 2 łyżeczki suszu z hibiskusa
- gałązka świeżego rozmarynu
- kilka goździków
- plaster cytryny (również jeśli nie masz dostępu do wersji BIO – obierz cytrynę)
- opcjonalnie: sok z aronii, czarnego bzu lub miód
Klasyczna herbata na zimowe dni
Składniki:
- saszetka dobrej herbaty earl grey lub łyżeczka herbaty liściastej
- plaster cytryny
- kilka goździków
- 2-3 plastry imbiru
- 1 laska kory cynamonowca lub 2-3 szczypty cynamonu
- opcjonalnie: sok malinowy lub miód
Korzenna zielona herbata
Składniki:
- łyżeczka zielonej herbaty liściastej
- 1 laska kory cynamonowca
- 1-2 ziarna kardamonu lub 2 szczypty sproszkowanego kardamonu
- pół jabłka pokrojonego na kawałki (opcjonalnie można ponabijać w nie goździki)
- kilka sztuk rozmrożonych lub ususzonych owoców takich jak żurawina, wiśnia, malina.
Wszystkie nasze propozycję wykonasz w bardzo prosty sposób – zalewając je wrzątkiem. Napar z zielonej herbaty warto zalać gorącą wodą o temperaturze około 80 stopni. Z owoców takich jak cytryna lub pomarańcza możesz wycisnąć sok i dodać go do naparu.
Pamiętaj, że chociaż posłodzone napoje (również te miodem czy sokiem z malin, aronii) są bardzo smaczne, staraj się by gościły na Twoim stole okazjonalnie. Na co dzień wybieraj wersję bez słodkich dodatków – podziękuje Ci za to nie tylko sylwetka, ale również skóra. Nadmiar cukru w diecie sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w skórze (stąd prosta droga do wyprysków) oraz wpływa niekorzystnie na sprężystość włókien kolagenowych.
Mamy nadzieję, że nasze propozycję przypadną Ci do gustu, uprzyjemnią chłodne zimowe dni i dzięki nim dodatkowo zadbasz o odpowiednie nawodnienie organizmu. A możesz masz swoje ulubione herbaty i podzielisz się z nami swoimi sposobami na zimowe chłody?
Pozdrawiam!
Joanna @dietetykzesmakiem
Joanna Folta to dietetyczka, która oprócz zdrowia, na talerzu serwuje fantastyczny smak i gotuje w duchu zero waste. Asia wykorzystuje sezonowe i organiczne produkty, zioła i superfoods, aby tworzyć smaczne, odżywcze i aromatyczne potrawy dla ciała i ducha. Od niedawna ma szansę testować swoje przepisy na malutkim synku, ale znajduje też czas dla swoich pacjentek, którym pomaga wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe do codziennej diety.